Ta bort brus i ljud

(I have an English version of this document located here.)

Jag har testat Waves X-noise med gott resultat Det är dock en dyr och specialiserad bundle samt att just denna plugg skapar en jobbig tidsfördröjning i materialet. Detta märks speciellt om inte ljudprogrammet kompenserar för denna fördröjning vi export. Detta gäller speciellt äldre versioner av Pro Tools (med Pro Tools 9 är detta problem borta).

Waves C4, multiband kompressor

I mitt tycke, det som har funkat bäst är faktiskt en multiband kompressor. Waves C4 är min favorit och har fixat många knepiga ljudfiler där andra brusreduceringspluggar har gått bet. Den gör jobbet på ett snyggt sätt utan att varken färga eller förstöra ljudet.

Exempel på C4 i Pro Tools med en Hansén HCM-101 mikrofon.

Noiceredux Waves C4 hansen 101

Exempel på C4 i Pro Tools med en Sennheizer EV 100 mygga

Noiceredux Waves C4

Hur man använder Waves C4 för brusreducering

Hitta ett parti av ljudet som ska brusreduceras där det brus som ska filtreras bort är tydligt framträdande. Detta hittar man oftast i de tysta partierna. Loopa detta segment så att det spelar hela tiden innan man börjar ratta.

Lyssna på varje band för sig genom att använda solo knappen. Börja med att ställa in "Gain" till en nivå där bruset reduceras till en acceptabel nivå för detta band (negativt värde).

Sätt "Range" till exakt samma som "Gain" fast som possitivt värde. Detta för att kompensera nivå reduceringen som sker med ett negativt "Gain" värde.

Hela tiden med medhörning, ställ in "Thrsh" (Threshold) för varje band så att nivån ligger strax ovanför brus energin för varje specifikt band.

Det kan ochså vara bra att sätta "Knee"  till "Hard" under "Master" kontrollerna (sätt "Knee" kontrollen under "Master" till sitt maximum).

Se instruktions video hur man använder waves C4 för brusreducering. Om du verkligen vill förstå hur detta funkar och låter så rekommenderar jag att du använder dig av bra hörlurar när du lyssnar på detta för att höra skillnaderna och skruvar upp volymen rejält för att höra bruset.

Instruktions video

Denna video visar ovanstående process hur man ställer in waves C4 som brusreducerare för en akustisk gitarr ljudfil.

(För att kunna höra vad som händer måste du ha hörlurar på dig med volymen uppskruvad till max)

När dess inställningar är gjorda lyssna på ett parti med dessa inställningar där det önskade ljudet är med och försäkra dig om att när det ljudet spelar att det ligger över inställningarna för "Threshold" så att ingen brusreducering sker (den gula linjen ska ligga på 0 dB).

Lyssna noga på problematiska delar t.ex. där ljudet tonar ut till mjukare eller lägre nivåer. Det är med nogrann justering av "Threshold" dessa justeringar görs.

Adobe Soundbooth

Det går även att använda Soundbooth genom att välja en portion av ljudet med brus som ska bort analysera och sedan applicera på hela filen. Dock så har denna applicering samma typ av artefakter som andra filter jag provat, ett "hischigt" ljud.

noiceredux_soundbooth.png

Copyright © 2024 Hans E Andersson. All rights reserved.
heamusic

Login