Hårddisk partitionering

Den största nackdelen med att ha två diskar i en dator är värmeutveckling och oljud. Fördelen med två diskar är att systemet och programmen inte stjäl bandbredd från ljudhårddisken. En extern hårddisk är att föredra (om man står ut med sladdhärvor).

En hårddisk är snabbast ytterst så det kan vara vettigt att partitionera en ljudhårddisk så att man använder den första partitionen till inspelning och den andra för akrivering och dokument.

Session Disk
500 GB
Arkiv Disk
500 GB

Windows

Jag har alltid kört med två diskar i Windows på grund av operativsystemets bråkigare karaktär.

Förutom ljuddisken så kan en annan anledning till att partitionera själva systemdisken vara att man inte vill ha för stor systempartition på grund av tiden det tar att defragmentera. Gör dock inte systempartitionen för liten. Jag begick ett misstag en gång att tilldela Windows endast 50 GB på en 500 GB disk (kanske skulle ha fungerat med XP). Nyare Windows versioner har en tendens att svälla och behöver minst 100 GB.

Mac

Beroende av storlek på projekt, antal ljudspår, sample rate mm så använder jag ofta den interna disken utan partitionering (för att slippa sladdhärvor). För större projekt är det bra med externa diskar. Mac har enligt min erfarenhet krånglat mindre än Windows systemen jag använt. Krånglar det kan det vara värt att prova ovanstående, om inte: If it ain't broke, don't fix it.

Digidesign

Då det är mest Pro Tools som krångrar och gnäller över IO Error så är det bra att kolla vad dom säger.

http://avid.custkb.com/avid/app/selfservice/search.jsp?DocId=211077

Copyright © 2024 Hans E Andersson. All rights reserved.
heamusic

Login